No 5. līdz 9. augustam V. Plūdoņa Kuldīgas vidusskolā norisinās nometne “Ra-Di-Vi (di)”. Tas ir aizraujošs vasaras piedzīvojums Ukrainas bērniem un V. Plūdoņa Kuldīgas vidusskolas skolēniem. Šīs nometnes laikā bērniem būs iespēja neformālā vidē praktizēt latviešu valodu, attīstīt sociāli emocionālās prasmes, kā arī gūt zināšanas STEM priekšmetos, vides izglītībā un tehniskajā jaunradē.

Nometnes “Ra-Di-Vi (di)” dienasgrāmata

1.diena “KOPĀ ESAM!”

Jau plkst. 9.00 skolas multifunkcionālā zālē bija piepildīta ar nometnes dalībnieku jautrām čalām, gaidot direktores Agneses Kārkliņas atklāšanas runu. Direktore, sākusi savu runu, iepazīstināja bērnus ar nometnes nosaukumu un tā nozīmi. Interesanti, ka katrai zilbei nometnes nosaukumā ir sava nozīme! “Ra” – radoši, “Di” – digitāli, “Vi” – vide.

Kad bērni bija iepazinušies ar nometnē sagaidāmo un direktores vietniece Dace Rimaševska izstāstījusi drošības un iekšējās kārtības noteikumus, laiks bija pašiem savā starpā iepazīties. Lai gan daži savā starpā jau ir pazīstami, tomēr visi visus nepazīst.

Pēc iepazīšanās jāsāk aktīvs, radošs un izzinošs darbs – seko darbnīcu aplis:

  • Pie skolotāja Mārtiņa Stebuļa skolēni pa pāriem radīja vidi ar LEGO klucīšiem – cits veidoja mežu, cits savannu, cits pļavu, cits dārzu…
  • Skolotāja Saiva Peskopa bērniem bija sagatavojusi radošo darbnīcu “Man patīk!”. Tā bija lieliska iespēja mācīties latviešu valodu un vairāk iepazīt cits citu, uzzinot, kas katram patīk.
  • Savukārt, skolotāja Ginta Jasinska ar skolēniem devās dabā un pēcāk laboratorijā, lai radošajā darbnīcā “Dabā un par dabu” pētītu netālu esošās “upītes” ūdeni. Skolēni filtrēja to un pētīja ar mikroskopiem.

Pēc pusdienām visi devās pārgājienā uz Mārtiņsalu. Pa ceļam skolotāja Māra Lagzdiņa bija parūpējusies par dažādiem, interesantiem uzdevumiem. Uzdevumos bērni iepazina latviešu folkloru – tautasdziesmas, ticējumu, kā arī atminēja mīklas.

Dienas beigās visi sapulcējās draudzības aplī, lai pārrunātu dienas notikumus un dalītos iespaidos.

2.diena “ESMU ZINĀTNIEKS”

Nometnes otrā diena sākās agri, kad visi nometnes dalībnieki pulcējās pie skolas, lai dotos izglītojošā ekskursijā uz Ventspili.

Vispirms bērni piedalījās Ventspils brīvdabas muzeja muzejpedagoģiskajā nodarbībā – orientēšanās spēlē. Šajā aizraujošajā aktivitātē bērni iepazinās ar muzeja eksponātiem un vēsturiskajiem objektiem.

Pēc aktīvajām nodarbībām muzejā bērni devās svaigā gaisā un laiks bija dažādām aktivitātēm – staigāšana ar ķekatām, virves vilkšana u.c.

Pēc pusdienām visi devās uz VIZIUM, kur plkst. 14.00 sākās ekskursija un šovs. Bērniem bija iespēja iepazīt dažādus zinātniskos eksponātus un piedalīties interaktīvās nodarbībās, kas ļāva izzināt dabaszinību un tehnoloģiju pasauli aizraujošā veidā.

3.diena “ESMU PĒTNIEKS”

Nometnes trešā diena bija izzinoša un piedzīvojumiem bagāta, jo bērni devās uz Liepāju, lai kļūtu par īstiem pētniekiem.

Zinātnes un izglītības inovāciju centrā (ZIIC) bērni piedalījās ekskursijā Dabas mājā speciālista vadībā, kur viņi iepazinās ar dažādiem dabas objektiem un procesiem. Vēlāk sekoja aizraujoša nodarbība “Bezmugurkaulnieku izpēte” un iepazīšanās ar “AkvaLab Liepāja”, kur bērni guva ieskatu ūdens pasaules noslēpumos un tajā mītošajos dzīvniekos.

Pēc pusdienām bērni devās uz Liepājas Piejūras parku un pludmali, kur viņi baudīja dažādas aktivitātes svaigā gaisā pie jūras.

4.diena “IZZINU KULDĪGU!”

Nometnes ceturtā diena aizritēja Kuldīgā, kur bērni pavadīja aizraujošu un radošu dienu.

Rīts sākās ar dažādām radošajām darbnīcām:

  • Radošajā darbnīcā “Radām vidi ar LEGO” sekoja turpinājums 1. dienas darbnīcām. Skolēni strādāja datorklasē skolotāja Mārtiņa Stebuļa vadībā, bet sajūta bija kā īstā ierakstu studijā, jo galvenais uzdevums šodien bija ierakstīt skaņas sevis radītajai videi. Tas izdevās lieliski!
  • Pie skolotājas Saivas Peskopas skolēni izpaudās radoši darbnīcā “Daba ienāk teātrī”, kur tika izzināta dabas un teātra mijiedarbība, kā arī uzvests neliels teātra uzvedums.
  • Savukārt, radošajā darbnīcā “Teātris ienāk dabā” skolotāja Māra Lagzdiņa aicināja skolēnus doties skolas pagalmā un iepazīt kokus, pēc tam laboratorijā veidojot herbāriju. 

Pēcpusdienā visi devās uz Kuldīgas novada muzeju, pie kura sagaidīja muzejpedagoģe Baiba Vētrāja. Bērni varēja izpausties radoši, izdaiļojot savus līdzi paņemtos krekliņus, dodot tiem otru dzīvi.

5.diena “IZZINU KULDĪGU!”

[turpinājums sekos]

Nometne tiek organizēta ar projekta “Atbalsts Ukrainas un Latvijas bērnu un jauniešu nometnēm” finansējumu.