Š.g. 10. oktobrī V.Plūdoņa Kuldīgas vidusskolas 5.c klases skolēni kopā ar skolotājām Intu Blumbergu – Zeltiņu un Inesi Egli apmeklēja LSS koncertu Skolas muzikālie noslēpumi, kurā orķestris Rīga ar D.Kalniņu izspēlēja, izdziedāja un pastāstīja, kā mūzika sasaistās ar mācību priekšmetiem skolā, piemēram, matemātikā – skaņas ilgumu var izmērīt. Dabaszinības un ģeogrāfija ieskanas skaņdarbā Astoņdesmit taktīs apkārt pasaulei, iedvesmojoties no Ž.Verna romāna Astoņdesmit dienās ap zemeslodi. Latviešu valodā  tika atkārtots alfabēts, izdziedot dziesmu Joka pēc alfabēts. Līdzīgi arī angļu valodā  – orķestris ne tikai izspēlēja, bet arī izdziedāja angļu alfabēta dziesmu.

Mūziķi atklāja, ka komponists M.Musorskis, iedvesmojoties no gleznu galerijas apmeklējuma, sacerējis skaņdarbu Izstādes gleznas; tā skolēni uzzināja par vizuālās mākslas klātbūtni mūzikā un varēja baudīt šo muzikālo priekšnesumu orķestra izpildījumā.

Trīs orķestra dalībnieki ar smilšpapīru izspēlēja muzikālu priekšnesumu, parādot, ka mūziku var radīt arī ar sadzīves priekšmetiem, kas attiecas uz mājturības un tehnoloģiju jomu. Savukārt solists D.Kalniņš mudināja skolēnus būt sportiskiem; izdziedāja dziesmu Ak, kaut man Dāliņa kājas būtu, aicinot visus piecelties no krēsliem un dziesmai līdzi kustēties.

Koncertu noslēdza Rīgas cirka skolas pasniedzējs Dmitrijs Pudovs, parādot objektu manipuilāciju ar gaismas un uguns efektiem, kas visos izraisīja apbrīnu un sajūsmu.

Koncerta apmeklētāji par redzēto, dzirdēto un izjusto bija ļoti iepriecināti.

Informāciju sagatavoja:
Inta Blumberga-Zeltiņa