Vakar, 25. oktobrī, V. Plūdoņa Kuldīgas vidusskola pulcēja erudītākās un zinātkārākās Kuldīgas novada jauniešu komandas uz aizraujošu “Zinātkāres čempionāta” finālu. Šis konkurss norisinājās pirmo reizi, un jaunieši sacentās par “Zinātkāres čempionu” titulu vairākās mācību jomās.

Pirms fināla notika arī atlases kārta, kurā tika izvēlētas komandas ar visplašākajām zināšanām (par atlases kārtu lasi šeit). Finālā iekļuvušie jaunieši savus spēkus un prātu pierādīja septiņās mācību jomās: Matemātikas, Dabaszinātņu, Valodu, Tehnoloģiju, Kultūras, Sociālās un pilsoniskās, kā arī Veselības un fiziskās aktivitātes. Šāda plaša jomu aptvere padarīja konkursa jautājumus neparedzamus, un dalībniekiem bija jāpaļaujas uz savu zināšanu bagāžu, kā arī spēju ātri un veiksmīgi rast atbildes.

“13-16” vecuma grupā uzvaras laurus plūca komanda “Haizivs uzvalkos”. Otro vietu izcīnīja komanda “Pieci intelekti,” savukārt trešajā vietā ierindojās komanda ar intrigu raisošo nosaukumu “Mēs nez”.

Vecākajā vecuma grupā (17-25 gadi) triumfēja komanda “AKUSTIKA,” otrajā vietā palika “Bitīt’ matos”, bet trešo vietu ieņēma komanda ar noslēpumaino nosaukumu “Projekts X”. Lai arī nosaukumu izvēles iemesli paliek noslēpumā, šie nosaukumi spilgti raksturo komandu radošo pieeju un humoru.

Lai radītu īpašu un neaizmirstamu atmosfēru, pasākuma organizatori sagatavoja ne vien pārbaudījumus, bet arī rūpējās par jauniešu labsajūtu. Kamēr tika apkopoti rezultāti, dalībniekiem bija iespēja piedalīties radošajā darbnīcā, kurā viņi uz dēlīšiem veidoja ornamentus, izmantojot nagliņas un krāsainus diegus. Šos darbiņus katrs varēja ņemt līdzi kā piemiņu no konkursa. Par svētku cienastu rūpējās kafejnīcas “Staburadze” un “The Marmalade,” kā arī “Daigas beķereja,” sniedzot dalībniekiem enerģijas un siltuma devu aizraujošajām aktivitātēm.

Uzvarētāju komandas saņēma balvas no konkursa lieldraugiem: 1. vietas ieguvēji katrā vecuma grupā tika apbalvoti ar 100 EUR no “Amazone” un “Energoparks.” Savukārt 2. un 3. vietu komandas saņēma attiecīgi 50 EUR un 25 EUR dāvanu kartes, ko nodrošināja Gudenieku pagasta Riharda Bieranda zemnieku saimniecība “Akmeņkalni” un restorāns “Jēkaba sēta.”

Šāds projekts ir liels solis jauniešu zinātkāres un izglītības attīstībai novadā, un organizatori labprāt to atkārtotu arī turpmāk, lai turpinātu veicināt jauniešu izaugsmi. Tomēr, lai arī nākamajos gados varētu saglabāt līdzīgu atmosfēru un balvu fondu, būtu nepieciešami papildus finansējuma avoti.

Kā atzina vairums dalībnieku, konkurss bijis gan aizraujošs, gan ļoti iedvesmojošs, un viņi ar prieku atgrieztos arī nākamajā gadā, lai pārbaudītu sevi, uzzinātu ko jaunu un, iespējams, atkal tiktos ar saviem draugiem un konkurentiem.

Projekts tiek īstenots ar Kuldīgas novada Bērnu un jauniešu centra atbalstu.